19 Nisan 2010 Pazartesi

FETHULLAH'IN "DİYALOG" DEDİĞİ MİSYONERLİK ÇIKTI!

Papa, dünya müslümanlarının "gelin barışalım" çağrısına tuhaf bir yanıt verdi! Papa 16. Benedikt, İtalya'da düzenlenen "dinlerarası diyalog" toplantısında misyonerlik çağrısında bulundu.

Dünyada Müslüman-Hristiyan çatışmasının giderek büyümesi üzerine 5'i Türk, 138 önemli Müslüman din adamı ve ilahiyatçı tüm Hristiyan liderlere tarihi bir çağrıda bulunarak "Hepimiz aynı Tanrı'ya inanıyoruz. Gelin artık barış yapalım" demelerinin ardından iki dinin temsilcileri dün ilk kez Napoli'de biraraya geldi. Papa 16'ncı Brenedict'in Napoli ziyaretine rastlayan Dinlerarası Diyalog Toplantısı'nda Katolikler'in ruhani lideri beklenmedik bir yorum yaptı. Sert çıkışlarıyla tanınan Alman din adamı iki dinin birbirine yaklaşmasını anlatmak yerine "misyonerlik" çağrısı yaptı. Papa, dünyadaki birçok kilisenin temsilcisinin, aralarında Yahudi ve Müslümanlar'ın da olduğu 42 konuğun hazır bulunduğu Plebiscito Meydanı'nda yaptığı Angelus konuşmasında tüm kiliselerin insanlığın Hristiyanlaştırılması için çalışması gerektiğini söyledi.

Papalık Dinlerarası Diyalog Kurulu Başkanı Kardinal Tauran,"Kur'an-ı Kerim var oldukça, Müslümanlarla diyalog zor" dedi.

Kur'an-ı Kerim'i dinlerarası diyaloğa engel gören Kardinal Tauran, İslamiyetin Kur'an-ı Kerim'i Allah'ın Kelamı olarak kabul ettiğini, bu yüzden Kur'an üzerinde derinlemesine tartışma yapılamadığından yakındı.

Tarihin her döneminde Müslümanlara karşı kin ve nefret güden Vatikan, gerçek yüzünü gösterdi. Ilımlı İslamcıların şımarttığı Vatikan, Müslümanlarla gerçek anlamda teolojik tartışmanın yapılamayacağını, çünkü Müslümanların Kur'an-ı Kerim'i Allah'ın Kelamı olarak gördüklerini ve Kur'an üzerinde derinlemesine tartışmayı kabul etmediklerini açıkladı. Papalık Dinlerarası Diyalog Kurulu Başkanı Kardinal Jean-Louis Tauran "Müslümanlar, Kur'an'ı Allah kelamı olarak gördükleri için Kur'an'ı derinlemesine tartışmayı kabul etmiyorlar. Bu yaklaşımla inancın içeriğini tartışmak zor" dedi.

138 Müslüman akademisyen ve âlim, Roma Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'a hitaben tarafından yazdıkları mektupta, iki din arasında barışçıl bir ilişki tesis edilmesi çağrısında bulunarak

"Dünyanın geleceği, Müslümanlar ile Hıristiyanlar arasındaki barışa bağlıdır" demişti.

Mektubu "olumlu" ve "cesaret verici" olarak niteleyen Kardinal Tauran, şunları söyledi:

"Bu, son derece cesaret verici bir sinyal. Zira iyi niyet ve diyalogla, önyargıların aşılabileceğini göstermektedir. Bu diyalog konusuna manevi bir yaklaşımdır. Bunu, maneviyat diyaloğu olarak da adlandırabilirim."

Kardinal Tauran, Papa 16. Benediktus'un Pazar günü Napoli'de yapacağı konuşmada Müslüman alimlerin ve akademisyenlerin çağrısına cevap verebileceğini söyledi. Kardinal Tauran ayrıca, Hıristiyan ülkelerde camilerin inşa edildiğini ancak Müslüman ülkelerde kilise inşa edilmediğini ileri sürerek, bunun da tartışılması gerektiğini ileri sürdü.

Misyonerlere dua edelim


Papa, Katolik dışındaki kiliselerin, Yahudi, Müslüman, Budist, Hindu temsilcilerinin hazır bulunduğu Plebiscito Meydanı'ndaki diyalog toplantısında, "Şiddetin olmadığı bir dünya için dinler ve kültürler arasında diyalog" başlığı altında düzenlenen toplantıya da atıfta bulunarak, "Bu kültürel ve dinsel etkinliğin de dünyada barışın güçlenmesine katkı olmasını diliyorum. Bunun için dua edelim. Ama bugün misyonerler için de dua edelim" dedi.

Roma Katolik Kilisesi'nin Dünya Misyonerlik Günü'nü kutlamakta olduğunu hatırlatan Papa, Hıristiyanlığı tüm dünyaya yayma konusunda Katoliklik dışındaki Hıristiyanların gayret göstermeleri gerektiğine değinerek, "Tüm insanlığın Hıristiyanlaştırılması hususunda, her kilise aynı derecede sorumludur" dedi.

İstanbul Ermeni Patriği 2. Mesrob, Rum Kesimi Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos, Türkiye Hahambaşı İshak Haleva ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Prof. Mehmet Paçacı'nın da katıldığı toplantıda Papa, İstanbul'da da görüştüğü Fener Rum Patriği Bartholomeos ile samimi pozlar verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder